Excursie Heerlen een herrezen stad

Op zaterdag 14 oktober a.s. organiseert Heemkundevereniging de Bongard een excursie naar het herrezen Heerlen. In het mijnverleden was Heerlen een welvarende stad. Mijnwerkers verdienden een goed salaris en spendeerden, samen met hun gezin, hun geld in de vele winkels, cafés en lunchrooms, vooral in Heerlen. De middenstand floreerde dan ook.

De mijnsluitingen hebben de Oostelijke Mijnstreek zwaar getroffen. Naast 40.000 direct vervallen banen, een enorme (jeugd) werkeloosheid, verpauperde wijken en grote criminaliteit was het straatbeeld van Heerlen gevuld met onder andere drugsverslaafden.

Gelukkig heeft de operatie Hartslag, een samenwerkingsverband tussen verschillende instanties en organisaties, het tij gekeerd en is Heerlen weer opgekrabbeld. Zo is Heerlen nu toonaangevend onder andere op het gebied van de internationale hip-hop en streetdance jongerencultuur. Ook het jaarlijkse Cultura Nova festival staat internationaal hoog aangeschreven. Echter, het stationsgebied bleef de gemoederen bezig houden.

Maankwartier

In 2002 presenteerde Michel Huisman, een beeldende kunstenaar en filosoof, een plan: het Maankwartier. Hierin schetste hij een heel nieuwe entree voor Heerlen met grote, hoge gebouwen, grote appartementen en een verbinding tussen de voorkant van het station met de wijk achter het spoor. Een novum in het plan was de situering van een nieuw station onder het Maankwartier. Ondanks vele tegenslagen werd in 2020 het 220 miljoen kostende Maankwartier geopend. Het is een pareltje voor de stad geworden, een entree van de stad waar veel mensen uit binnen- en buitenland speciaal een bezoek voor brengen.

Excursie

Een gids zal ons tijdens het bezoek aan het Maankwartier rondleiden en de bijzonderheden van het plan uitleggen. Naaste de nieuwe jeugdcultuur heeft Heerlen ook grote bekendheid om zijn Murals. Wij zullen een aantal bezichtigen en krijgen informatie over de symboliek, de bedoelingen van de schilder en details in de Murals.

De excursie start om 11 uur vanaf de parkeerplaats bij de Plus op de Heerlerbaan 239 te Heerlen. Daarna gaan we naar de binnenstad en de excursie zal rond 17 uur afgelopen zijn. Tussendoor zullen wij een kop koffie drinken. Goed schoeisel en enige wandelconditie is aan te bevelen. Als u niet zo mobiel bent kunnen wij, in onderling overleg, bekijken wat de mogelijkheden zijn om toch (eventueel gedeeltelijk) aan de excursie deel te nemen.

De kosten per persoon zijn tussen € 10 en €12, afhankelijk van het aantal deelnemers. Leden van Heemkundevereniging De Bongard ontvangen €2 korting. Aanmelden kan tot 1 oktober a.s. via Debongard@hotmail.com en de mail wordt bevestigd na aanmelding. Enkele dagen voor de excursie ontvangt u via de mail nog nadere informatie o.a. over het definitieve bedrag en de betaling hiervan.

 

Heemkundevereniging

De Bongard Simpelveld-Bocholtz