Unieke film over Amerikanen in Simpelveld in 1945

 

Zoals reeds vermeld in het laatste nummer van De Bongard werd de HKV attent gemaakt op een filmpje over Amerikaanse militairen in Simpelveld, van medio januari tot media februari 1945.

Hun activiteit speelt zich hoofdzakelijk af in de Kloosterstraat. Drie militairen met samen acht sterren op hun helmen bezoeken de militairen in Simpelveld.
In de laatste beelden is de toenmalige St Jozeph-school goed herkenbaar, met in en uitlopende militairen,  een kennelijke commandant en met veel jeeps.

De film beslaat 3 minuten van een langere film van 8 minuten. Kennelijk zijn er meerdere filmers aan het werk geweest en zijn de verschillende stukjes zonder chronologie achter elkaar gemonteerd. In willekeurige volgorde zien we dat de jeeps komen aanrijden langs het klooster naar het schoolgebouw, dat de gasten worden begroet en het schoolgebouw ingaan met de commandant, het schoolgebouw weer verlaten en vertrekken richting kerk.

Bekijk de film.
*** Het duurt 30-45 seconden voordat uw filmsoftware het mpg-bestand heeft ingeladen.***

De hele film werd gespot in de Nationale Archieven van de USA, in College Park, met de titel Engineer Depot #514, Leige, Belgium ; “Eight Stars Visit Division”, Simplevelt (?), Holland.

Hier ziet u, ter vergelijking, een foto van de oude St Jozeph-school.

 

 

 

Met dank aan de vinder van de film.
En voer voor geïnteresseerden: wat kunnen we nog achterhalen over de mensen en beelden op de film?

– – – – – – –