Boeken

 

De Heemkundevereniging De Bongard heeft diverse boeken uitgegeven.
Ga naar het Boekwinkeltje aan de Baan voor de volledige collectie.

ZumBó Diksiejoneer
Dit woordenboek van het Simpelvelds en Bocholtzer dialect is in 2019 opnieuw uitgebracht door Heemkundevereniging De Bongard, in een volledig herziene, digitale versie. Bestellen kan vanaf 9 november via info.debongard.nl. De PDF kost 5 euro, het papieren boekje kost 12 euro.

Houd moed!
Op 16 en 17 september 1944 worden SBoekpresentatie Houd Moed!impelveld en Bocholtz door de geallieerden bevrijd.
75 jaar later presenteert Heemkundevereniging de Bongard na de nieuwste ingewonnen informatie een groot aantal levensschetsen van slachtoffers uit de twee dorpen Simpelveld en Bocholtz.

Het boek is dankzij een subsidie verkrijgbaar voor 30,- euro.

 

 

Van kruis naar kruis
Geschiedenis van Bocholtz aan de hand van drie historische wandelingen langs Bocholtzer wegkruisen.

Door Guus Herbergs.

30 euro.

 

Echo uit Huize Loreto
Boek: Echo uit huize Loreto. Uitgave HKV de BongardDagboek van een onbekende zuster van het arme Kind Jezus, 26 augustus 1944 tot 4 mei 1945.
Een onbekende zuster schrijft daarin over gebeurtenissen in het klooster en het dorp Simpelveld tijdens de bezetting, wanneer eerst terugtrekkende Duitse troepen het klooster en dorp bezetten en vervolgens de troepen van de bevrijders zich in dorp en kloostergebouwen inkwartieren.
In het dagboek komen lotgevallen aan de orde van bewoners van het klooster en  van inwoners van Simpelveld en omliggende dorpen, maar ook lotgevallen van soldaten van zowel de bezetter als de bevrijders. De schrijfster meldt met precisie wat ze hoort, wat gezegd wordt of wat ze zelf mee maakt. De kloosterzuster blijkt  keer op keer heel goed geïnformeerd over de oorlogssituatie. Als een feit daar aanleiding voor geeft, ontbreken humor noch mededogen in haar beschrijving. En wanneer op enig moment angst toeslaat bij de kloostergemeenschap, die midden in de frontlinie zit bij de gevechten om Aken, maakt zij ook van die gevoelens geen geheim.

Transcriptie en vertaling: Donné Jaegers. De rijkelijk geïllustreerde publicatie in boekvorm is in staand A4 formaat in september 2014 uitgegeven en omvat 234 pagina’s met harde kaft.
Prijs € 25. Toezending is ook mogelijk.

Tagebuch von Haus Loreto
Onderzoek naar ontstaan, vorm en auteur van het dagboek uit Huize Loreto.

Door Donné Jaegers.

8 euro.