Excursie Alles auf Anfang? In Aachen beginnt die Nachkriegszeit

Alles auf Anfang? In Aachen beginnt die Nachkriegszeit
Theaterplatz Aachen kort na het eerste puinruimen

In Aachen beginnt die Nachkriegszeit

op zaterdag 29 februari 2020
12.30 uur: vertrek vanaf Markt te Simpelveld

Fase van ‘Gleichzeitigkeit’
Op 21 oktober 1944 capituleerden de laatste Duitse troepen in Aken voor de 1ste Amerikaanse Infanterie Divisie. Dit maakte een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor de stad. In de daaropvolgende maanden werd begonnen met het opruimen van het puin en Franz Oppenhoff werd de eerste naoorlogse burgemeester. Tegelijkertijd ging de oorlog in de rest van Duitsland door. Deze fase van ‘Gleichzeitigkeit’, die na 199 dagen eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van de Wehrmacht op 8 mei 1945, staat centraal in de nieuwe tentoonstelling in het Centre Charlemagne.
De tentoonstelling opent met een korte schets van de voorgeschiedenis. Het laat zien hoe het nationaalsocialisme het openbare leven in Aken steeds meer ging domineren. De remilitarisatie van het Rijnland en de bouw van de Westwall waren de eerste tekenen van de oorlog, die met de Duitse aanval op Frankrijk en de Benelux-landen ook Aken trof.

Aken als ‘democratisch laboratorium’
Toen de Amerikaanse troepen op 12 september 1944 de Duitse grens overstaken, maakte de bevolking van Aken de evacuatie van de stad mee en begon de “Slag om Aken”. Die zes weken later eindigde met de capitulatie van de Duitse troepen. Buiten Aken ging de oorlog door. De regio heeft de gevechten van de Slag om de Ardennen en in het Hürtgenwald en de verwoestende luchtaanvallen op Düren, Jülich en Heinsberg meegemaakt. Terwijl het nazisysteem bleef bestaan en functioneren in de rest van Duitsland, testten de Amerikanen hun bezettingspolitiek – Aken werd een ‘democratisch laboratorium’.
De tentoonstelling belicht de beginnende wederopbouw van de stad en biedt een glimp van een nieuwe, Europese oriëntatie van Aken tot aan de eerste uitreiking van de Karelsprijs, maar ook van het langzame proces om in het reine te komen met de nazidictatuur. De tentoonstelling richt zich ook op onderwerpen als het rantsoeneren van consumptiegoederen, het leven in de schuilkelders en het verwijderen van puin. In een aparte expositieruimte staan de persoonlijke verhalen van de Akenaren centraal.

Rondleiding
Op zaterdag 29 februari a.s. stelt Heemkundevereniging De Bongard u in de gelegenheid om de tentoonstelling “Alles auf Anfang? In Aachen beginnt die Nachkriegszeit” te bezoeken. Dit onder leiding van een gids van Centre Charlemagne. We vertrekken (carpoolen) om 12.30 uur in Simpelveld vanaf de Markt. Na afloop van de rondleiding is er een kopje koffie voor de deelnemers. De maximale groepsgrootte is 15 personen en de bijdrage bedraagt €10 per persoon. Deze bijdrage is bij vertrek contant te voldoen aan Hetty Backbier.

Aanmelden kan tot uiterlijk 22 februari 2020 via Debongard@hotmail.com en de mail wordt bevestigd na aanmelding.

Heemkundevereniging ‘De Bongard’ Simpelveld-Bocholtz

———————————————————–