Foto’s oorlogsslachtoffers WO II

Geef oorlogsslachtoffers een gezicht!

Het comité 75 jaar Vrijheid en Democratie, is als werkgroep van en samen met Heemkundevereniging De Bongard op zoek naar foto’s van een aantal oorlogsslachtoffers uit Simpelveld en Bocholtz, die nog geen ‘gezicht’ hebben.

Foto: De leden van de Jonge Wacht bij de doodskist van de 16-jarige Harrie Maijntz (oktober 1944). Collectie HKV De Bongard

In het kader van 75 jaar bevrijding is bij het herdenkingsmonument op het Oranjeplein een toelichting geplaatst, waarbij we zeer graag ook alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met een foto zouden willen tonen.

Kunt u hierbij helpen?

Als u foto’s hebt van hierna genoemde personen, of als mensen kent die deze foto’s kunnen hebben, dan vragen wij u contact met ons op te nemen. We hoeven geen originele foto’s; met een goede scan zijn we al enorm geholpen.

Wie zoeken wij?

Om te beginnen: de slachtoffers van de kort voor Kerstmis, op 20 december 1940 door de trein gegrepen verduisterde bus: chauffeur Hubert Meisters (64 jaar) en de mijnwerkers Herman van Kan (39 jaar) en Jacob Meesters (31 jaar).

In concentratiekampen stierven in 1944 de Bocholtzenaren mijnwerker Pieter Jos. Vandenhof († kamp Natzweiler, 27 jaar), werkman Hubert Horbach († ziekenkamp Halle, 22 jaar) en kantoorbediende Joep Dautzenberg († kamp Neuengamme-Hamburg 26 jaar) evenals bakker Jozef Luja van de Huls († kamp Cloppenburg 1945, 21 jaar). Wie helpt met foto’s?
Bij Duitse tewerkstelling stierf Jan Buijsrogge (25 jaar) zoon van de huisarts.
Als gevolg van uitputting door kamp of werk stierven broer en zus Jacob Hamers (22 jaar) en Anna Hamers (kloosterzuster, 24 jaar) uit Bocholtz.
Granaatinslagen, die na de bevrijding van onze dorpen nog levensgevaarlijk waren, kostten aan diverse mensen het leven; in Bocholtz waren dat veelal jonge mensen: mijnwerker Antoon Maassen (38 jaar), scholier Harrie Maijntz (16 jaar), kleuter Pietje Odekerken (5 jaar) en mijnwerker Sjeng Toorens (26 jaar).
De 17-jarige Mathieu Conraads uit Bocholtz werd in februari 1945, maanden na de bevrijding, per abuis door grenswachten doodgeschoten. Ook zijn foto ontbreekt; informatie is welkom.
Ook het drukke oorlogsverkeer in 1944 vergde slachtoffers, zoals de zesjarige Guillaume Leerssen uit de Irmstraat.

Niet alle slachtoffers zijn hier genoemd

Veel slachtoffers hebben we in beeld en tekst al vastgelegd in het boek Houd moed!, dat de heemkundevereniging in 2019 uitgaf. Maar van de hierna genoemde personen zijn foto’s alsnog erg welkom. We willen deze oorlogsslachtoffers niet vergeten!
Heeft u foto’s of andere aanvullingen? Laat het ons weten. De foto’s kunnen dan een plek krijgen op een bij het monument te plaatsen informatieblok en op de toelichting op internet.

Contact:
Luc Wolters: luc.wolters01@gmail.com.
Pierre Coenen: 06-20431226.

____________________________________________________________________