Niet van hier.
Kinderen van gekleurde bevrijders

Lezing door Kelly Krijntjes

Dinsdag 12 november a.s. om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Niet van hier; kinderen van gekleurde bevrijders
Niet van hier; kinderen van gekleurde bevrijders

Bevrijdingskinderen

Naar schatting zijn vanaf 1945 in ons land na de Tweede Oorlog zo’n 8.000 bevrijdingskinderen geboren. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.

De acceptatie van deze ‘kinderen van zwarte bevrijders’ verliep beslist niet soepel. Ze werden als kleuters om hun uiterlijk gezien als ‘exotisch’, als ‘missiekindjes’ of – onmiskenbaar – als Amerikaantjes. Als tieners hadden ze het lastig en hun hele leven leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven. In het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven. Recent kwam een aantal van hen in contact met hun biologische familie in de VS. Kelly Krijntjes gaat in de lezing in op de verhalen van deze kinderen.

Kelly Krijntjes

Samen met Mieke Kirkels, de schrijfster van het boek “Kinderen van zwarte bevrijders”,  werkt Kelly Krijntjes aan de nieuwe website BlackLiberators.nl. Deze website wordt een soort leesboek die de door Mieke verzamelde verhalen en de door haar geschreven boeken over onze Afro-Amerikaanse bevrijders bundelt en samenvat. Recentelijk heeft Kelly ook de tentoonstelling over Afro-Amerikaanse bevrijdingssoldaten mede vormgegeven die momenteel in Groesbeek en binnenkort in Maastricht te zien is.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

===========