Boekpresentatie Houd Moed!

Boekpresentatie Houd Moed!

vrijdag 30 augustus a.s. 20.00 uur, zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld aan de Irmstraat 23 te Simpelveld.

Boekpresentatie Houd Moed!
Houd moed!, persoonlijke oorlogsverhalen uit Simpelveld en Bocholtz

Houd Moed!

Op 16 en 17 september 1944 werden Simpelveld en Bocholtz door de geallieerden bevrijd. 75 jaar later presenteert Heemkundevereniging de Bongard een groot aantal levensschetsen van slachtoffers uit Simpelveld en Bocholtz.

Graag willen wij u uitnodigen voor onze boekpresentatie van het nieuwe Tweede Wereldoorlog boek ‘Houd Moed!’. De titel van dit boek is een citaat uit de laatste brief die verzetsstrijder Huub Hamers vanuit de gevangenis naar zijn familie stuurde. Het is zijn laatste wens aan zijn familie.

Biografieën vormen de rode draad door dit boek met 32 verhalen. We maken o.a. kennis met verzetsman Sjeng Coenen, Joep Francotte, soldaat Joep Peters, Dachau-overlevende pastoor Johan Rothkrans en onderduikers Appie Drielsma en Peter van Soest. Toch is dit boek geen heldenepos. Was je in de oorlogsjaren op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd, dan kon een granaat zomaar een eind aan je leven maken. En na de bevrijding was het hebben van de Duitse nationaliteit genoeg om door de Amerikanen gevangen genomen te worden.

Oorlog is een abstract begrip wanneer je vrijheid gewend bent. Door te lezen over wat er zich in de oorlogsjaren op plekken die inwoners van Simpelveld en Bocholtz zo goed kennen afspeelde, komt de geschiedenis een stuk dichterbij. Over een paar jaar zijn er geen ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog meer. De overlevering is wat overblijft en die bestaat uit werken zoals dit boek. Luc Wolters en zijn medeauteurs hebben enorm veel werk verricht door deze 32 verhalen te achterhalen en te bundelen in 420 pagina’s. Laten we ze lezen, nu en in de toekomst.

Vanaf 19:30 bent u welkom in de zaal van Café Oud Zumpelveld in de Irmstraat 23 Simpelveld, waar 20:00 uur wordt gestart met de introductie van dit bijzondere boek geschreven door Luc Wolters en diverse andere auteurs.
Iedereen is altijd van harte welkom. Toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.
Het boek zal na de presentatie te verkrijgen zijn in onze boekenstand voor €35,-

Boekpresentatie

Graag willen wij u uitnodigen voor onze boekpresentatie van het nieuwe tweede wereldoorlog boek ‘Houd Moed!’. De titel van dit boek is een citaat uit de laatste brief die verzetsstrijder Huub Hamers vanuit de gevangenis naar zijn familie stuurde. Het is zijn laatste wens aan zijn familie. Vanaf 19:30 wordt u welkom geheten in de zaal van Café Oud Zumpelveld in de Irmstraat 23 Simpelveld, waar 20:00 uur wordt gestart met de introductie van dit bijzondere boek geschreven door Luc Wolters en diverse andere auteurs.

Er zal geen entree worden geheven, maar consumptie is voor eigen rekening.
Het boek zal hierna te verkrijgen zijn in onze boekenstand. Met dank aan subsidies van fonds FSI en Ralph Hamers en een voorintekening van de gemeente Simpelveld voor een stevig aantal exemplaren bedraagt de prijs slechts €30,-

In september 2019 vieren we de 75 jaar vrijheid hier in onze gemeente Simpelveld.
Om dit alles te omlijsten zijn er diverse activiteiten gepland, daarom alvast deze data om in uw eigen agenda te noteren:

Vrijdagavond 30 augustus is de aftrap voor onze nieuwe publicatie ‘Houd Moed!’, een 420 pagina’s tellend boek met diverse levensschetsen van dorpsgenoten tijdens de oorlogsjaren. Vanaf 20:00 uur houden we onze boekpresentatie in café ‘Oud Zumpelveld’ waar nog een korte lezing ter uitleg gehouden zal worden.

Zondag 1 september is Zommertref in Bocholtz waar we weer te vinden zullen zijn met ons nieuwe boek ‘Houd Moed!’, maar ook met onze andere boeken in de Heemkunde boekenwinkel zullen staan. Verder is er de mogelijkheid om uw oorlogsverhaal bij ons kenbaar te maken.

Zaterdag 14 september Bevrijdingsconcert in Simpelveld door de harmonie St. Cecilia, Mannenkoor David en zangkoor Harmonia, met ondersteuning door de Heemkundevereniging de Bongard in de avonduren.
Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto waar aan ons voor ondersteuning is gevraagd.

Zondag 15 september Bevrijdingsconcert in Bocholtz door het kerkelijke zangkoor St. Joseph, fanfare St. Cecilia en St. Marien-Gesangverein uit Horbach.
Tevens Open Monumenten Dag in Huize Loreto waar aan de Heemkunde is gevraagd voor ondersteuning

Maandag 16 september wandeling langs plekken in Simpelveld met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Dinsdag 17 september wandeling langs plekken in Bocholtz met een oorlogsverhaal. Graag aanmelden via DeBongard@hotmail.com vertrek 19:00 uur.

Vrijdag 20 september op het station van de ZLSM in Simpelveld ‘In het zicht van de vrijheid’ is de titel van een muziekdramatische productie in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Ze is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, dat kort na de oorlog is opgetekend aan de hand van getuigenverklaringen. Het speelt in en rondom Valkenburg en handelt over twee jonge verzetsmensen die kort voor de bevrijding door de Duitsers zijn gefusilleerd.
Op de avond van 5 september 1944 – enkele dagen voor de bevrijding van Zuid-Limburg – arresteren de Duitsers bij een onderduikadres in Ulestraten twee jonge verzetsmensen: Joep Francotte (23) uit Vaals en Sjeng Coenen (29) uit Simpelveld.
Ze worden voor verhoor afgevoerd naar Valkenburg, eerst naar hotel Smeets, waar een eenheid van de Luftwaffe is ingekwartierd, daarna naar hotel Excelsior en vervolgens naar hotel Vossen, waar de Ortskommandant na een schijnproces van slechts enkele minuten het vonnis uitspreekt: de doodstraf.
Met de polsen aan elkaar gebonden en de beide andere handen boven het hoofd worden Joep en Sjeng te voet naar de Cauberg gebracht, waar ze in de nacht van 5 op 6 september worden doodgeschoten. Verpleegster Maria Schuiling vindt de lijken de volgende ochtend en laat ze weghalen. Achter de muur van het Jodenkerkhof wast ze de verminkte lichamen en wikkelt ze in doeken.

Verder zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers die namens de Heemkundevereniging via een vrijwilligerspool willen ondersteunen als suppoost tijdens een van de Open Monumenten Dagen 14 en/of 15 september in Huize Loreto.
Graag een mail naar DeBongard@hotmail.com of bellen naar Pascalle Hamers 06-12 83 14 80.