75 jaar bevrijding, een andere kijk op Aken

75 jaar bevrijding, een andere kijk op Aken
Excursie De Bongard: 75 jaar bevrijding, een andere kijk op Aken

75 jaar bevrijding, een andere kijk op Aken

Zondag 2 juni: rondleiding, 75 jaarbevrijding, een andere kijk op Aken

Dit jaar vieren wij het feit dat Bocholtz en Simpelveld 75 jaar geleden bevrijd zijn. Na onze bevrijding is de slag om Aken begonnen en was Aken de eerste Duitse stad die door de geallieerde troepen werd ingenomen. Vanaf 1943 werd Aken (Industriestad) regelmatig door de geallieerden gebombardeerd. In april 44 werd het zwaarste bombardement op de stad uitgevoerd, in 20 minuten tijd werden 38.000 brand- en fosforbommen op de stad gegooid en 1525 mensen, waaronder veel kinderen, vonden hierbij de dood. Het is een “wonder” dat bij die enorme bombardementen op 20 km afstand nooit een verdwaalde bom op Bocholtz of Simpelveld is terechtgekomen.

Bij de Waldfriedhof in Aken was al tijdens de 1e Wereldoorlog een Ehrenfriedhof aangelegd waar de gesneuvelde soldaten begraven werden. Dit leverde, naast graven in rijen, ook een aantal heel bijzondere grafstenen op met bijzondere verhalen. Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn hier, naast gesneuvelde soldaten, ook de slachtoffers van de bombardementen begraven. Het maakt indruk als je rijen graven ziet met de zelfde overlijdens datum. Op de Ehrenfriedhof is ook een Bismarcktoren gebouwd die als uitzichttoren te bezichtigen is.

Zondag 2 juni 2019 om 10 uur
Zal mevrouw Hugot-Zgodda ons op de Ehrenfriedhof rondleiden langs de vele graven en vertellen over de gesneuvelden van WO1, de slachtoffers van de bombardementen op Aken en de gesneuvelde soldaten uit WO2, waarbij zij het verhaal van de “gewone Akenaar” zal vertellen en zij zal ons de Bismarcktoren laten bezichtigen. Deze rondleiding is waarschijnlijk Duitstalig.
Rond 11.30 uur zal de rondleiding afgelopen zijn. Indien gewenst kunt u daarna deelnemen aan:

Zondag 2 juni 2019 om 14 uur
Zal ik een rondleiding door Aken verzorgen die start in de randen van de stad. We wandelen vanaf Ponttor (een eeuwenoude stadspoort) via het oorlogsmonument de Lousberg op waar wij het ronddraaiend restaurant Belvedere bezoeken vanwaar wij, onder het genot van kaffee en Kuchen (voor eigen rekening), van een waanzinnig uitzicht genieten, van de Eifel, via de Ardennen en Vaals naar Parkstad waarbij we, bij helder weer, tot DSM kunnen kijken en via de oude mijnen van Hückelhofen en Alsdorf komen wij weer bij de Eifel.
Via het Belvedere, de Acropolis, het standbeeld van de marktvrouw en de duivel lopen we naar het Salvatorkerkje. We lopen van daaruit langs Jugendstil woningen en oude stadsparken en Eurogress richting binnenstad. Daar zullen wij, afhankelijk van de tijd die we hebben, nog enkele hoogtepunten bezoeken waaronder Elisenbrunnen en Dom.
Afstand: tussen 4 en 5 km.
Rond 16.30 uur ronden wij de excursie af en rijden weer richting Simpelveld.

Enkele praktische punten.

  • We zullen zoveel mogelijk vanaf de markt in Simpelveld carpolen.
  • Mensen die minder mobiel zijn kunnen ook alleen voor het bezoek aan de Ehrenfriedhof intekenen. De kosten zijn dan E 4 voor leden en E 5 voor niet leden
  • Voor het middagprogramma is goed schoeisel en enige wandelconditie wenselijk.
  • De kosten voor het middagprogramma zijn €3,- voor leden en €4,- voor niet leden.
  • Op de Bendplatz en bij de TH kun je goed parkeren voor het middaggedeelte.
  • In de omgeving van Ponttor en Pontstrasse liggen talrijke eettentjes en restaurants waar je (op eigen kosten) tussen het ochtend- en het middagprogramma een kleinigheid of een maaltijd kunt nuttigen.

Aanmelden kan via bhavenith@ziggo.nl.
Telefonische informatie via Bert Havenith, telefoonnummer 06-46377043.
Geef bij de aanmelding aan of je alleen de ochtend meegaat of de hele dag.