Workshop vlaaien bakken

Excursie-De-Bongard-vlaaien-bakken-Corishoeve
Excursie De Bongard: cursus vlaaien bakken Corishoeve

Excursie: Workshop vlaaien bakken

zaterdag 25 mei 2019 bij Hoeve Corisberg te Heerlen

Limburgse vlaai
Veel Limburgse vrouwen bakten vroeger op vrijdag meerdere vlaaien. Niet alleen voor hun gasten, maar ook voor de vriendjes en vriendinnetjes van hun kinderen die over de vloer kwamen. Tegenwoordig is bijna niemand meer die kunst machtig. En dat terwijl het eigenlijk niet zo moeilijk is.

Vlaai is in Belgisch- en Nederlands Limburg al eeuwenlang een populaire lekkernij en is dan ook niet meer weg te denken op een verjaardag, kermis of andere gelegenheid waar iets te vieren valt. Zo werden in het verleden op eerste paasdag de vlaaien overal in Limburg door de priester gewijd. Vroeger werden de vlaaien gebakken in het ‘bakkes’ of ‘bakhuis’, een gemetselde oven die los stond van de woning en met ‘takkenbossen’ handmatig werd opgestookt.
De geschiedenis van deze Limburgse lekkernij voert terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het ‘smakelijker’ te maken. Waarom alleen de Limburgers vlaaien gingen maken en de andere Nederlanders niet, zal altijd wel een raadsel blijven. Gelukkig kun je in Limburg nog steeds volop genieten van dit traditionele streekproduct!

Workshop
De workshop wordt door de Heemkundevereniging de Bongard georganiseerd. Tijdens de vlaaibakworkshop in de bakkerij van hoeve Corisberg maak je zelf op ambachtelijke wijze handmatig je eigen vruchtenvlaai van begin tot einde onder begeleiding van bakker Rick Jansen. Uiteraard naar Limburgs recept en we maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van biologische- en streekproducten. Je hoeft geen ervaring te hebben met bakken, je enthousiasme telt! Workshopleider Rick Jansen is sinds meerdere jaren bakker van de Corisberg. Hiervoor was Rick bakker bij de Bisschopsmolen in Maastricht.

Tijdens de workshop is er tijd voor een kopje koffie en kan de plantjesmarkt en de winkel op de binnenplaats van de hoeve worden bezocht. De deelnemers krijgen uiteraard ook uitleg over de hoeve en de huidige bestemming.

Hoeve Corisberg
De workshop vindt plaats op een historische locatie nl. Hoeve Corisberg. Deze hoeve wordt al in 1371 genoemd als Keur-Keuls leengoed en stamgoed van het geslacht Caldenborn of Van Caldenborch.
Zij is schilderachtig gelegen tegen de helling van het dal van de Caumerbeek. De hoeve heeft de in Limburg veel toegepaste vorm: een gesloten bebouwing rondom een binnenplaats. Op de zuidwesthoek bevindt zich het 17e eeuwse L-vormige woongedeelte, waarvan de begane grond is opgetrokken uit Kunradersteen en de verdieping in baksteen met speklagen en hoekblokken van mergel.
In de 17e eeuw werd ook de rest van de zuidgevel vernieuwd door toepassing van mergel. De inscriptie uit 1768 in de puntgevel van het woonhuis wijst op een verbouwing uit dat jaar. Hierbij werden de segmentboogvensters en de schoorsteenmantels in Lodewijk XIV-stijl aangebracht. Onder het woongedeelte bevindt zich een kelder met een ellipsbooggewelf. Dit is het oudste gedeelte van de hoeve Corisberg.
In 2000 begon een groep ouders met een verstandelijk gehandicapt kind met een werkvoorziening in en rondom hoeve de Corisberg. Na een grondige verbouwing van de hoeve en de bouw van 4 ecologisch gebouwde groepswoningen, biedt de Corisberg een woon- en werkplek voor mensen met een handicap. Er is ook een bakkerij, winkel en boerderij.

Praktische info
Locatie: Hoeve Corisberg, Corisbergweg 1 te Heerlen
Aanvangstijd workshop: 9.30 uur
Duur: ongeveer 3 uur
Aanmelden: uiterlijk aanmelden voor 20 mei a.s. via h.backbier@home.nl of 045-5443863 na 18 uur.
Kosten: €20 te voldoen bij aankomst. Er is een beperkt aantal plekken, dus bij interesse graag tijdig aanmelden. Zonder aanmelding kunt u niet deelnemen.