Lezing ‘Wijnbouw in Limburg’

Lezing 'wijnbouw in Limburg' door Wim Gloerich

“De worsteling van een wijnboer door het jaar”

door Wim Gloerich

op dinsdag 24 mei 2016 om 20.00 uur

in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld aan de Irmstraat 23 te Simpelveld.

Het maken van wijn klinkt romantisch, maar er komt heel wat bij kijken. De suikers uit de druif en dan gist erbij en de alcohol vormt zich al. Echter, de wijn zal dan wel spoedig na de gisting bederven. Er komt heel wat meer bij kijken om zelfstandig een behoorlijke en drinkbare wijn te maken.

Wim Gloerich zal in zijn lezing uit de doeken doen hoe een wijnjaar voor een wijnbouwer er uit ziet en welke kennis en ervaring nodig is voor een wijnbouwer. Naast de kelderwerkzaamheden komen ook de wijngaardwerkzaamheden aan bod. Beide onderdelen zijn namelijk voor een goede kwaliteit van een wijn zeer belangrijk.

Ook zullen zaken worden besproken waar de meesten waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord, zoals van vruchtzetting, troshalveringkneuzen, afsteken en Feinschliff. Deze en nog enkele andere thema’s zullen tijdens het doornemen van een wijnjaar op een luchtige wijze worden aangesproken.

Aansluitend aan de lezing is er een bescheiden proeverij met verschillende wijnen van de Stokhemmer Wingerd om een indruk te krijgen van wat onze Limburgse bodem voort brengt.

Wim Gloerich uit Nijswiller is eigenaar en wijnbouwer van de Stokhemmer Wingerd.

Laat u dinsdag 24 mei aanstaande in Simpelveld informeren. Iedereen is van harte welkom.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.