Excursie Limburgs Schutterij Museum en het Missiemuseum in Steyl

 

Excursie Limburgs Schutterij Museum en het Missiemuseum in Steyl

Op zondag 13 november a.s. organiseert Heemkundevereniging de Bongard een excursie naar het Limburgs Schutterij Museum en het Missiemuseum in Steyl.

Limburgs Schutterij Museum

Het schutterijwezen kent een eeuwenoude, diepgewortelde traditie in de Nederlands- en Belgisch- Limburgse samenleving. De schutterij heeft ons door de eeuwen heen een rijke collectie nagelaten van vaandels, buksen, uniformen, koningszilver, onderscheidingen, documentatie en nog veel meer. Deze attributen verdienen het voor het nageslacht geconserveerd te worden. Maar dat niet alleen, ook verdient deze waardevolle collectie een waardige plaats, gevestigd in een fraaie voormalige parochiekerk.

Koningszilver Andreas Dumont schutterij St. Sebastianus, Bocholtz uit 1909

Impressie collectie Limburgs Schutterij Museum

Missiemuseum

Een bezoek aan het Missiemuseum in kloosterdorp Steyl is een bijzondere ervaring. Anders dan de naam doet vermoeden vind je er een overweldigende hoeveelheid volkenkundige voorwerpen, 1500 opgezette dieren en een imposante, kleurrijke verzameling vlinders, kevers en andere insecten. Dit alles in een opstelling zoals gebruikelijk aan het einde van de negentiende eeuw: metershoge vitrines, een open diergroep die doet denken aan de ark van Noach en wanden vol kastjes in het insectenkabinet. Deze historische inrichting maakt het museum uniek. Het museum is zelf een museum geworden. Naast de vaste opstelling zijn er ook regelmatig wisselexposities.


Impressie collectie Missie museum Chinees huisaltaar, 19e eeuw

Excursie

Na de ontvangst met koffie/thee en vlaai in het Limburgs Schutterij Museum volgt een rondleiding door het museum. Aansluitend is er gelegenheid om in het museum een eigen lunchpakket te nuttigen met koffie/thee. Na de lunch volgt een kortte rondgang door kloosterdorp Steyl en sluiten we af met een bezoek aan het bekende Missiemuseum. De totaalprijs voor leden van Heemkundevereniging De Bongard bedraagt €20 en niet-leden betalen €25. Deze kosten dienen contant en graag gepast, voor vertrek te worden betaald. Vertrek is om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats naast De Jozefsjoeël, Kloosterstraat 66 in Simpelveld, waarbij zal worden gecarpoold.

Graag zo spoedig mogelijk vóór 7 november a.s. aanmelden via een mail aan Debongard@hotmail.com Pas bij bevestiging is de aanmelding definitief aangezien de maximale groepsgrootte 25 personen is. Bij de aanmelding graag even laten weten of, en hoeveel, deelnemers met je mee kunnen rijden.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz