Excursie: Heerlen een (ver)nieuw(d)e stad

Op zondag 15 a.s. mei organiseert Heemkundevereniging de Bongard een excursie naar het (ver)nieuw(d)e Heerlen

In het mijnverleden was Heerlen een welvarende stad. Mijnwerkers verdienden een goed salaris en spendeerden, samen met hun gezin, hun geld in de vele winkels, cafés en lunchrooms, vooral in Heerlen. Op de laatste vrijdag van de maand kregen de mijnwerkers  hun “ousjank” (loon uitbetaling) en de volgende dag kon je in Heerlen over de hoofden van winkelend publiek lopen. De middenstand floreerde.

De mijnsluitingen hebben de Oostelijke Mijnstreek zwaar getroffen. Naast 40.000 direct vervallen banen, een enorme (jeugd) werkeloosheid, verpauperde wijken en grote criminaliteit was het straatbeeld van Heerlen gevuld met onder andere drugsverslaafden.

 Gelukkig heeft de operatie Hartslag, een samenwerkingsverband van overheid, politie, woningstichtingen en andere  organisaties, het tij gekeerd en is Heerlen weer opgekrabbeld. Zo is Heerlen nu toonaangevend onder andere op het gebied van de internationale hip-hop en streetdance jongerencultuur. Ook het jaarlijkse Cultura Nova festival staat internationaal hoog aangeschreven. Echter de lelijke puist rondom het treinstation bleef de gemoederen bezig houden.

Alle ontwerpen van gerenommeerde architecten gingen uit van een klein station met troosteloze kantoorkolossen. Kneuterigheid was troef.

Maankwartier

In 2002 presenteerde Michel Huisman, een beeldende kunstenaar en filosoof, een plan: het Maankwartier. Hierin schetste hij een heel nieuwe entree voor Heerlen met grote, hoge gebouwen, grote appartementen en een verbinding tussen de voorkant van het station met de wijk achter het spoor. Een novum in het plan was de situering van een nieuw station onder het Maankwartier. Architecten, zoals de Rijksbouwmeester Jo Coenen, verklaarden Huisman voor gek en hoogmoedswaanzinnig. Een kunstenaar die voor architect speelt! Gelukkig was de gemeente de lelijke betonklotsen in de binnenstad zat en ging achter het Maankwartierplan staan. Ondanks vele tegenslagen werd in 2020 het 220 miljoen kostende Maankwartier geopend. Het is een pareltje voor de stad geworden, een entree van de stad waar veel mensen uit binnen- en buitenland speciaal naar komen kijken.

 Excursie

Gidsen zullen ons tijdens het bezoek aan het Maankwartier rondleiden en de bijzonderheden van het plan uitleggen. Naaste de nieuwe jeugdcultuur heeft Heerlen ook grote bekendheid om zijn Murals. Grote schilderingen op muren, op gebouwen en onder viaducten die een verhaal vertellen. Wij zullen een aantal bezichtigen en krijgen informatie over de symboliek, de bedoelingen van de schilder en details in de Murals.

 De excursie start om 11 uur vanaf de parkeerplaats bij de Plus op de Heerlerbaan 239 te Heerlen. Daarna gaan we naar de binnenstad en de excursie zal rond 17 uur afgelopen zijn. Tussendoor zullen wij een kop koffie drinken met een stuk vlaai erbij.

 Goed schoeisel en enige wandelconditie is aan te bevelen. Als u niet zo mobiel bent kunnen wij, in onderling overleg, bekijken wat de mogelijkheden zijn om toch (eventueel gedeeltelijk) aan de excursie deel te nemen.

De kosten per persoon zullen ergens tussen € 12 en € 15 liggen, afhankelijk van het aantal deelnemers. Aanmelden kan tot 5 mei a.s. via Debongard@hotmail.com en de mail wordt bevestigd na aanmelding. Enkele dagen voor de excursie ontvangt u via de mail nog nadere informatie o.a. over het definitieve bedrag en de betaling hiervan.

 Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz