Bokkerijders binnen de Landen van Overmaas

Legende, mythe of werkelijkheid
Lezing door Frits Schoonbrood

op woensdag 1 juni a.s. om 20.00 uur

in Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld

Lezing ‘Bokkerijders binnen de Landen van Overmaas’

Op woensdag 1 juni a.s. organiseert Heemkundevereniging De Bongard de lezing ‘Bokkerijders binnen de Landen van Overmaas: Legende, mythe of werkelijkheid’ met als spreker Frits Schoonbrood. De lezing start om 20 uur en vindt plaats in Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Er bestaat nauwelijks een onderwerp uit de Zuid-Limburgse geschiedenis dat met zoveel spannende verhalen omgeven is als dat van de Bende van de Bokkerijders. Deze ‘godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers’ plunderde in de 18e eeuwkerken, pastorieën en boerderijen. Met slachtoffers werd niet zachtzinnig omgegaan. Evenals de heksen zouden de Bokkerijders een verbond met de duivel hebben gesloten, waartoe zij een eed op onder meer een dode hand aflegden. Eind 1742 werd het eerste lid van de bende gearresteerd, gedetineerd en onder folter verhoord op het kasteel van ‘s-Hertogenrade. Het folteren had tot gevolg, dat steeds meer namen van bendeleden uit de streek werden genoemd.

Vele spannende sagen, legenden en romans zijn op basis van deze bende gefantaseerd. Maar de echte geschiedenis is nog huiveringwekkender. Deze geschiedenis vertelt Frits Schoonbrood in zijn avondvullende en met lichtbeelden ondersteunde lezing. Bovendien zijn attributen, zoals de ‘dode hand’, de duim- en beenschroeven en de stoel van tortuur te aanschouwen. Op deze wijze verneemt de bezoeker op een aangrijpende wijze de onvervalste geschiedenis rondom deze vermaarde bende uit de regio.

 

Frits Schoonbrood

De Schinnense Bokkenrijdersspecialist Frits Schoonbrood raakte naast zijn beroep als informaticus al vroeg gefascineerd door de rijke Limburgse en Euregionale historie. In 2007 maakte hij met veertig vrijwilligers uit de regio een film over de geschiedenis van de heerlijkheid Schinnen. Het maken van de film leidde in 2008 tot de vorming van een stichting met de naam: ‘Sjtichting Genealogiek Sjènne’, afgekort SjtiGS. Als voorzitter en onderzoeker van deze stichting werkte Frits ruim elf jaar aan het onderzoeken en beschrijven van ‘de Bende van de Bokkerijders’. In september 2021 verscheen zijn boek met de titel: ‘De Bokkerijders met de Dode Hand. Ontstaan en vervolging van het banditisme in en rondom Zuid-Limburg in de 18e eeuw’.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro.

 Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz