Lezing: Slag om Aken

Slag om Aken

Lezing met film door Luc Wolters

dinsdag 29 oktober a.s. om 20.00 uur, in de zaal van Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz.

Impressie schade bij de slag om Aken
Impressie van de schade bij de slag om Aken

Eerste veroverde Duitse stad

Aken zou de eerste Duitse stad worden die de geallieerden veroverden. De betekenis – ook de symbolische – van deze stad was groot. Aken stond niet voor niets bekend als de stad van de legendarische Karel de Grote, de stad bovendien waar tot 1531 op enkele uitzonderingen na alle Duitse koningen werden gekroond. Het was dus niet zomaar een stad.
Met name de Duitsers hechtten, tot in het hoofdkwartier van de Führer aan toe, grote symbolische waarde aan Aken. Dat was de reden waarom de weerstand groot was zoals de Amerikanen bij de verovering van Aken ondervonden.

Slachtoffers ná de bevrijding

Juist die grote weerstand zorgde aan de andere kant van de grens, in Bocholtz en Simpelveld, voor een aantal slachtoffers, wier overlijden plaatsvond ná de bevrijding. Deze omstandigheid dat er slachtoffers vallen als de grensplaatsen al bevrijd zijn en mensen zich veilig wanen, nodigt ertoe uit de aandacht op Aken te richten. Waarbij ook grensoverschrijdende aandacht is
voor onze buren, van wie velen ook ongewild in dit oorlogsgeweld beland waren en die in werk en leven grote offers moesten brengen. De stad werd voor een groot deel in puin geschoten, waarbij honderden slachtoffers te betreuren waren. Nog jaren na de oorlog werd in de kapotte stad puingeruimd en moest heropbouw plaatsvinden.

De lezing en film neemt u mee naar de gebeurtenissen tijdens de slag om Aken en de gevolgen ervan voor bewoners in de stad en direct omgeving.
Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz

Save the dates:
Vanaf 5 november a.s. cursus ZumBokunde
10 november a.s. Groot ZumBo Dialect Dictee
12 november a.s. is de lezing ‘Kinderen van gekleurde bevrijders’
1 december a.s. adventmarkt Bóches Harmoniezaal