Bôches bliet Bôches

Bôches bliet Bôches

Een presentatie met film en beeldmateriaal het verzet in Bocholtz tegen de herindeling (1982). Lezing door Leo Franzen
Dinsdag 2 oktober 20.00 uur, zaal van Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz.

Bôches bliet BôchesDemonstratie in Bocholtz, zaterdag 13 oktober 1979

‘Opstand’ in Bocholtz
Het thema van de ‘Maand van de geschiedenis’ is ‘Opstand’. Op grond daarvan heeft Heemkundevereniging De Bongard gekozen voor het protest en de weerstand in Bocholtz tegen de gemeentelijke herindeling van 1982. Dit vond plaats onder het motto “Bôches bliet Bôches”. Nog nooit waren zoveel mensen in Bocholtz op de been als tijdens de protestmanifestatie op die gedenkwaardige zaterdag 13 oktober 1979. De winkels sloten zelfs een uur eerder om deze bijeenkomst te laten slagen.

De grootschalige herindeling van Zuid-Limburg kwam niet uit de lucht vallen. Jarenlange plannenmakerij ging eraan vooraf en diverse scenario’s passeerden de revue. Daarom was het gedurende meerdere jaren onrustig op gemeentelijk en dorpsniveau. Ter inleiding op de lezing wordt de herindeling kort in historisch perspectief geplaatst door voorzitter Luc Wolters.

Unieke film

Behalve het algemene thema ‘Opstand’ was de directe aanleiding om aandacht aan dit thema te besteden een schenking door de zoon van burgemeester Persoon. De laatste burgervader van het zelfstandige Bocholtz. Hij overhandigde de heemkundevereniging een groot filmblik met de filmbeelden (zonder geluid) van de massale protestbijeenkomst in 1979 in Bocholtz. De unieke film is gedigitaliseerd en wordt die avond vertoond.

Opstandig verhaal, fraaie foto’s

Voorts is Leo Franzen gevraagd om een presentatie te geven over de herindeling, waarbij Bocholtz met Simpelveld samenging in de gemeente Simpelveld. Leo Franzen, uitgever van het weekblad Bôches Troef, heeft jaren geageerd tegen een (vermeende?) achterstelling van Bocholtz. Hij zal onder meer uniek fotomateriaal van de protestbijeenkomst tonen, geschoten door Wiel Laven, schoolleider v/d jongensschool en redacteur van Bôches Troef. Daarop zijn niet alleen de verenigingen met hun spandoeken te zien, maar ook veel deelnemers en toeschouwers te herkennen. Het wordt een gedenkwaardige, misschien wel ‘opstandige’ avond.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz