Excursie Kunrader steengroeve 20 mei 2023

Op zaterdag 20 mei a.s. organiseert Heemkundevereniging de Bongard een excursie naar de Kunrader steengroeve.

De groeve  

De Kunradersteengroeve bestaat sinds 1902. Aanvankelijk als kalkbranderij en steengroeve, nadien als handelsbedrijf in natuursteen. Sinds 2003 is de groeve als handelsonderneming actief bezig met onder andere het bewerken en verhandelen van gebruikte Kunradersteen, afkomstig uit sloopprojecten. Toen in 1968 niet meer gegraven werd naar Kunradersteen, was alleen nog maar Kunradersteen uit sloop beschikbaar.

De steen uit sloop was lang niet voldoende om te voldoen aan de behoefte.  Om te kunnen blijven bouwen met Kunradersteen moest opnieuw gedolven gaan worden. Op 10 december 2012 is gestart met het milieuverantwoord delven van Kunradersteen en heeft Nederland weer een actieve steengroeve. De Kunradersteengroeve is  de enige dagbouwsteengroeve in Nederland die bouwstenen levert. Met alle gewonnen grondstoffen wordt zo verantwoord mogelijk omgegaan. Dit vergt toewijding en zorgvuldigheid.

 

Excursie 

De rondleiding start om 13:30 uur, graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn. De rondleiding duurt een kleine twee uur en stevig schoeisel is gewenst. Mocht het te slecht weer zijn, dan wijken we uit naar zaterdag 27 mei op dezelfde tijd. Dit wordt dan gemeld via het mailcontact, hou dus nog even dezelfde dag de mail in de gaten.

Kosten zijn €10,- voor leden van de Heemkundevereniging De Bongard en €15,- voor niet-leden. Het adres is: Kunradersteengroeve, Bergseweg 30, 6367 HB Voerendaal

Graag uiterlijk 18 mei a.s. aanmelden via een mail aan DeBongard@hotmail.com Bij de aanmelding het aantal deelnemers vermelden.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz