Lezing ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’

Lezing ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’ 

Op dinsdag 7 juni a.s. organiseert Heemkundevereniging De Bongard de lezing ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’ met als spreker Pierre Hupperts. De lezing start om 20 uur en vindt plaats in Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz.

Aan de hand van zijn boek ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810 tot 2010’ neemt Pierre Hupperts het publiek niet alleen mee in de geschiedenis van de familie Hupperts en de dorpsgeschiedenis van Gulpen. Ook laat hij zien hoe in deze twee eeuwen grote veranderingen op regionaal, nationaal en internationaal niveau doorwerken in Zuid-Limburg en vervolgens ook het leven beïnvloeden in een dorp en een familie. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk, het opkomend toerisme, de steenkolenmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven waarin de familie Hupperts heel actief was.

Speciaal voor deze lezing zal Pierre ook aandacht besteden aan de migratie van de familie Hupperts. Een naam die veel voorkomt in het grensgebied van Duitsland, Nederland en België en ook in Simpelveld en Bocholtz.

In zijn boek vervlecht Pierre Hupperts op toegankelijke wijze tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Hij beschrijft wat uniek is aan Gulpen middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Recensenten en lezers van binnen en buiten Limburg zijn zeer positief over dit boek dat inmiddels toe is aan zijn tweede druk.

Pierre Hupperts

 

Pierre Hupperts is een mijnwerkerszoon geboren in Gulpen in 1955 en woont sinds 1973 in Utrecht. Voor zijn werk reisde hij veel en was hij actief in de solidariteitsbeweging met Latijns-Amerika en werkte hij 13 jaar bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib waarvoor hij jaarlijks meerdere keren naar Zuid- en Midden-Amerika ging. Toch heeft hij altijd een sterke band met zijn geboortedorp gehouden, zelfs via zijn werk. Zo heeft hij de Gulpener Bierbrouwerij geholpen hun MVO-beleid uit te werken. Pierre is altijd blijven terugkomen in Gulpen. Sinds 2008 heeft hij een appartement gekocht, gelegen op de Kiebeukel, toen niet wetend dat daar, schuin tegenover, de familie Hupperts de gehele negentiende eeuw heeft gewoond. Meer informatie over de spreker is te vinden op https://hetdorpenmijnfamilie.nl/

Aanmelding en kosten 

Belangstellenden voor de lezing dienen zich uiterlijk 5 juni a.s. aan te melden middels een mail aan debongard@hotmail.com. Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro.