Lezing ‘Carnaval, een universele spiritualiteit’

Woensdag 17 januari, door René Haustermans
Om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld aan de Irmstraat 23 te Simpelveld.

De luisterlezing over carnaval komt voort uit een zoektocht van René Haustermans naar waarom wij carnaval vieren.
Carnavals outfit, illustratie bij lezing Carnaval, een universele spiritualiteit Luisterlezing.
Carnavals kostuum 

Feest of oergevoel
De luisterlezing over carnaval komt voort uit een zoektocht van René Haustermans naar waarom wij carnaval vieren. Hij gaat terug naar oude culturen, ver voor onze jaartelling en ziet daar elementen van carnaval die wij nog kennen. Is het een feest, of een oergevoel, verpakt in een ritueel? We zullen tijdens deze lezing op zoek gaan naar het wat en waarom van carnaval en proberen er een diepere betekenis aan te geven. Met andere woorden: Wat heb je aan carnaval? Deze lezing is een mix van cultuurhistorie, volkskunde met een vleugje spiritualiteit, die wordt geïllustreerd door beelden en muziek.

René Haustermans
René Haustermans is muzikant, zingt, schrijft en dirigeert. Zo is René op dit moment dirigent van de dialektgroep Angers! in Kessel en Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Gregorius in Sittard. Verder was hij tot mei 2011 zanger/toetsenist van de Limburgse groep Kartoesj en nog steeds zanger/gitarist van de Palemiger Spatzen.

Daarnaast is René steeds bezig met het onderzoeken van cultuurhistorische onderwerpen. Die onderwerpen variëren van muziekgeschiedenis, tradities, devoties tot personen. Deze onderzoeken resulteerden in diverse publicaties, lezingen en tentoonstellingen o.a. over de troubadours uit de regio Sittard-Geleen, het Julianakanaal, Frits Rademacher en Toon Hermans.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz