Excursie naar Haus Heyden

Excursie naar Haus Heyden

Excursie naar Haus Heyden

Zondag 14 mei 2017, verzamelen om 9.45 uur bij Haus Heyden.

Haus Heyden
Haus Heyden is een voormalige waterburcht en was eeuwenlang het middelpunt van het Heydener Ländchen. Dit was in 1361 ontstaan uit de plaatsen Richterich, Horbach, Bank, Berensberg en Eygelshoven. Na de Franse revolutie werd het Heydener Ländchen opgeheven. Haus Heyden stamt uit circa 1360. Toen was het kasteel een toevluchtsoord voor de Heren van Jülich en maakte het deel uit van de Heerlijkheid Jülich. Rond 1500 kreeg het leen erfrecht. De kloosterlinge Anna von Schoenrade die in die periode eigenaresse van het kasteel was, droeg het over aan het Geslacht Von Bongart.
Boven de toegangspoort is een timpaan aanwezig. Een hardstenen plaat draagt het wapen van de Heren von Bongart en het jaartal 1656. Tot het begin van de 20e eeuw bleef Haus Heyden in handen van de familie Bongart.

Haus Heyden werd tussen 2000 en 2003 verbouwd tot een appartementencomplex. De huidige gebouwen stammen uit 1610- 1690. In de 16e eeuw tot ongeveer 1800 was een zekere Bongaerts burchtheer, zijn wapen vinden we ook te Wijnandsrade. Later kwam het kasteel in verval. Vroeger was het omgracht, een vijver herinnert hier nog aan. De poortgebouwen waren beschermd door een ophaalbrug. Aan de westkant staat nog een drie verdiepingen tellende toren. Er liggen achter elkaar twee voorburgen voordat men bij het echte kasteel komt, deze stammen uit de 17e en 18e eeuw.
Het hoofdgebouw is vervallen. De donjon telde vroeger drie tot vier verdiepingen en was omgeven door een muur met op ronde torens op de hoeken.

Excursie
Haus Heyden heeft dus diverse verbindingen met de families van de Bongard en daarom gaan we het bezoeken op zondag 14 mei a.s.. Onze gids, dhr. Kottman, zal ons om tien uur in Haus Heyden ontvangen en een rondleiding geven. Daarna lopen we naar de kerk St. Heinrich waar we het portaal van dichtbij kunnen bezichtigen. Als het mogelijk is kunnen we ook even binnen kijken. Van hieruit lopen we verder via de Obendorfer Höfe richting Drei Herrn Stein. Waar de excursie rond 14:00 uur eindigt.

Enkele aandachtspunten:

  • Bij Haus Heyden zijn niet genoeg parkeerplaatsen voor alle auto’s en kan het zijn dat u elders moet parkeren. Adres: Heydener Feldweg 50, 52072 Aachen-Horbach (Coördinaten: 50.844386°, 6.05779°). Let op: het start- en eindpunt van de excursie zijn verschillend.
  • We verzamelen om 9.45 uur bij Haus Heyden zodat we om 10.00 uur kunnen beginnen en zullen rond 14:00 uur eindigen bij de Drei Herrn Stein. Daarbij zijn geen pauzes ingepland en hebben we de tijd nodig om de diverse afstanden van in totaal 3,6 km te voet te kunnen overbruggen. Onderweg is het een gezellig samenzijn en zal tussendoor het een en ander worden verteld worden.
  • Er zal bij de start een flesje drinken en versnapering uitgereikt worden, hetgeen u zelf tijdens de wandeling kunt nuttigen. Natuurlijk ligt het ook aan de weeromstandigheden en eigen wensen om ook evt. zelf nog iets van eigen gading mee te nemen.
  • De groepsgrootte voor deze excursie is beperkt. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen. Vol=vol

De kosten zijn voor leden van Heemkundevereniging De Bongard €10,- en voor niet-leden €12,-

Graag vòòr 12 mei a.s. aanmelden via ons mailadres DeBongard@hotmail.com