Lezing ‘Kalkbranderijen’ in Zuid-Limburg

Kalkindustrie in Zuid-Limburg

door Jan Nillesen

op dinsdag 23 februari 2016 om 20.00 uur

in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld aan de Irmstraat 23 te Simpelveld.

Kalksteen komt nagenoeg in heel Zuid-Limburg voor, ooit waren hier overal kalkbranderijen gevestigd. De kalkbranderij is een politieke, economische en historische activiteit. Vandaar een lezing over de historie van kalkovens en het kalkbranden, met de nadruk op het bedrijf in Zuid-Limburg. De centra hier in de regio van deze activiteit zullen worden besproken, met extra nadruk op de kalkbranderijen in de gemeente Simpelveld.

Kalkoven-Dalberg-Daelsberg

Kalkbranden is een complex onderwerp. Het is een chemisch proces en het succes ervan vereist randvoorwaarden die essentieel zijn voor een goed doorbrandde kalk. Randvoorwaarden zoals goede brandstof, hoge temperatuur, soort kalksteen en een goed gebouwde oven met een behoorlijke trek en goede afvoer. Kalksteen is een aards, dus geologisch product. De geologie van Zuid-Limburg zal eveneens aan bod komen voor zover het kalksteen betreft. Er heerst in de kalkindustrie een grote verwarring tussen enerzijds handels- en volksnamen en anderzijds de scheikundige en geologische termen. Zo is er meestal sprake van mergel, maar geologisch is dat een groenig mengsel van klei en kalksteen (ook wel: tufsteen). Als de term ‘-kalk’ aan een woord wordt toegevoegd, dan komt dit product uit de kalkbranderij, zoals kluitkalk, poederkalk en landbouwkalk. Zo noemt men kluitkalk ook wel steenkalk, die uit kalksteen gebrand wordt.

Jan Nillesen uit Eys is voormalig voorzitter van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg en docent scheikunde. De chemicus schreef meerdere artikelen en een boek over de vergeten industrie van de kalkbranderijen. Laat u dinsdag 23 februari aanstaande in Simpelveld informeren. Iedereen is van harte welkom.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt

een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *