Excursie Oude Molen en Waterzuivering Simpelveld

Excursie naar watermolen waterzuivering Simpelveld

Bent u geïnteresseerd in water?

Vrijdag 8 september 2017. Volgeboekt, u kunt zich niet meer aanmelden

Met name hoe werkte vroeger de Oude Molen hier in Simpelveld en met name welke functie had deze? Maar ook hoe het nu gaat: hoe werkt toch het waterzuiveringsbedrijf aan het einde van Simpelveld richting Eys?
Kom dan op vrijdag 8 september a.s. met ons mee, want we hebben een leuke excursie voor u georganiseerd.

Een kijkje in De Oude Molen
De familie Sterck vertelt over de vroegere watermolen (Oude Molenweg 6/Simpelveld), hoe een en ander vroeger in zijn werk ging. Het is een middenslag watermolen, aan de Eyserbeek, die als korenmolen was ingericht. De Oude Molen heeft tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw gedraaid. In 1961 kwam er een einde aan het functioneren van de molen.
De molen is momenteel een nationaal monument. Van de oorspronkelijke molen zijn onder andere het molenhuis en het middenslag waterrad, met de bijbehorende watergoot, nog zichtbaar.

Een rondleiding over Verdygo, het nieuwe systeem van het Waterschapsbedrijf Limburg.
Ook gaan wij op ongeveer 4 minuten loopafstand vanaf de oude molen naar het naast gelegen Waterschapsbedrijf Limburg (het bedrijf rechts van de weg van Simpelveld naar Eys). We krijgen daar een rondleiding. Onderwerp van de rondleiding is de innovatieve primeur Verdygo. Het nieuwe systeem dat ons afvalwater bovengronds op een zodanig moderne manier zuivert dat de hele wereld komt kijken. Zelfs uit Japan lazen we laatst. Tja, en dan moeten wij als inwoners toch ook wel eens precies weten wat daar gebeurt of niet?
Kijk alvast naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3OtZzfeNl-g

· Lijkt het u wat? Meld u dan aan. Geef u per mail voor 23 juli aanstaande op via het centrale mailadres: DeBongard@hotmail.com
· Geef ook het aantal personen dat meegaat door. Vol is vol, de inschrijving is beperkt. Volgeboekt, u kunt zich niet meer aanmelden

Noteer s.v.p. dit alvast in uw agenda als u meegaat.
Degenen die zich hebben aangemeld, krijgen t.z.t. nog een nadere mail over de exacte aanvangstijd, (geringe) kosten en startlocatie.

Met vriendelijke groet,

Heemkundevereniging De Bongard
Sophia Stams en Pascalle Hamers